Milí zákazníci, produkty řady Horomia, Laguna a Jadoli jsou již naskladněny!

Jak správně sušit prádlo v sušičce?

   Sušička prádla - nejlepší kamarádka každé ženy a velký pomocník, který dokáže usnadnit celý prací koloběh. Prádlo nejen usuší, ale také z něj odstraní prach, nečistoty, žmolky, dokonce i vypraný papírový kapesník. Máte-li doma čtyřnohého mazlíčka, pak vás potěší, že díky velmi jemným filtrům si sušička poradí i se zvířecími chlupy. Pokud jste již vyzkoušeli tento luxusní způsob sušení, pak jistě budete souhlasit, že si bez ní svou domácnost již nedokážete představit.
 

Jak_spravne_susit_pradlo

 

Bezpečné sušení

symboly_suseni_pradla

 

   Sušení prádla v sušičce může být zpočátku velká neznámá, ale jakmile se s ní naučíte pracovat, velmi si ji oblíbíte. Volba správného programu je pro dosažení těch nejlepších výsledků zásadní. V prvé řadě si ověřte, které druhy tkanin do ní lze vůbec vložit. Nápovědu naleznete na cedulkách oblečení, hledejte znak kruhu uvnitř čtverce.

   Pokud je kruh přeškrtnutý nebo černý, uvedený materiál je do sušičky nevhodný. Uvnitř vepsaného kruhu můžete nalézt také tečky, které signalizují, jakou teplotu sušení je vhodné použít. Jedna tečka doporučuje sušit oblečení při nižší teplotě, dvě až tři tečky umožňují bezpečné sušení i při vyšších teplotách.

   Do sušičky většinou nedáváme hedvábí, vlnu, krajky, nažehlovací potisky, softshell a jiné elastické materiály, které by se mohly srazit. Pokud si nejste výběrem příliš jistí, vyplatí se vybrat raději kratší a šetrnější program.

   Volbou nevhodného programu a velmi vysoké teploty se může oblečení nenávratně zničit!

jak_susit_pradlo_2

 

Příprava na sušení

   Důležitou roli hraje také prádlo správně vyprat. Nedávejte zbytečně moc pracího prášku, jeho nadbytek se drží ve tkaninách a dochází k zanášení sušičky. Základem efektivního sušení je řádné odstředění v pračce. Než vložíte prádlo do sušičky, zbavte ho co nejvíce vody. Zvolte takové maximální otáčky odstředění, které jsou pro daný materiál prádla vhodné.

   Možná jste se již doslechli, že sušičky si příliš dobře nerozumí s aviváží, které se používají již při praní. Je to z důvodu zanášení filtrů a vnitřních prostorů spotřebiče, v návodech se proto můžete setkat s tím, že její používání není doporučeno.

   Pozor také na množství prádla, které vkládáte dovnitř, maximální kapacitu bubnu nepřekračujte. Nejen, že by se prádlo sušilo déle, ale také by se usušilo nedostatečně a nerovnoměrně.

   Před sušením obraťte prádlo naruby, ochráníte tak potisky, flitry či jiné ozdoby a přispějete k zachování barev. Knoflíky nebo zipy zapněte, chráníte tím buben sušičky před poničením.
 

Voňavé prádlo

   Také milujete vůni čerstvě vypraného prádla? Jak ale docílit toho, že si prádlo zachová vůni i po vysušení? Nabízí se několik vychytávek, z naší nabídky jsou to především kvalitní olejové parfémy do praní. Ty lze přidávat do prádla místo aviváže, nebo je použít až při samotném sušení. Stačí umístit několik kapek parfému nebo esenciálního oleje buď na kousek textilního ubrousku nebo sušící koule a vložit do sušičky mezi prádlo.

jak_susit_pradlo_3

 

Z pračky do sušičky, ze sušičky rovnou do skříně

   Prádlo ze sušičky je voňavé, nadýchané a často se nemusí ani žehlit. Abyste se zbytečnému žehlení vyhnuli, po sušení prádlo pokud možno co nejrychleji vyjměte ven, poskládejte ho či pověste. Hebkého a nadýchanějšího prádla docílíte např. se speciálními vlněnými koulemi, které se vkládají dovnitř spolu s mokrým prádlem. Usnadňují proces sušení tím, že jednotlivé kusy prádla od sebe účinně oddělují a navíc ho pěkně načechrají.

 

koule výřez

 

Péče o sušičku

   Aby vám sušička prádla dlouho a dobře sloužila, věnujte ji potřebnou péči. Pravidelně čistěte filtry, nejlépe po každém sušení. Spotřebič se totiž zanáší zbytky pracích prostředků, prachem i textilními vlákny. Pokud máte model kondenzační sušičky, je nutné také vyprazdňovat kondenzační nádobu. V závislosti na typu spotřebiče je potřeba také jednou za čas propláchnout kondenzátor sušičky (netýká se modelů se samočistícím kondenzátorem). Dobře větrejte místnost, ve které se spotřebič nachází, a po sušení nechávejte dvířka sušičky chvíli otevřená.