Sleva 10% na veškerý sortiment s kódem: jarni-uklid

Tajemství hebkých ručníků

 

   Také milujete ten pocit zabalení do příjemně měkkého a voňavého ručníku? Proč si nedopřát tento luxus také doma, nejen na dovolené v hotelu! Poradíme Vám jak na to….

  White-Deco-Wellness-Towel-Black-Stones-Still-Life-5305053

 

Nákup a první použití:

   Při nákupu nového ručníku vybírejte podle délky vlasu a uvedené gramáže. Kvalitní ručník se pohybuje od 450 gr/ výše, přičemž čím delší vlas, tím hebčí na dotek ručník bude. Nejčastěji se v obchodech setkáváme se třemi druhy materiálu, ze kterých se ručníky vyrábí:

   Froté, které vzniká takzvanou “smyčkovou tkaninou” zaručující jemnost, savost a hebkost. Froté ručníky jsou vyrobeny ze 100% bavlny. Vyšší řada froté, tzv. Exclusiv, se pak vyrábí z mikro bavlny, přičemž ručníky a osušky z ní vyrobené mají gramáž kolem 580 gr/.

   Na trhu v posledních letech získává na oblíbenosti bambusová tkanina, která v porovnání s bavlnou nasaje až čtyřikrát více vlhkosti, je antibakteriální, odolává plísním a neutralizuje zápach.  Bambusové tkaniny jsou směsí vlny, bavlny a viskózy.

   Prodejny sportovních a volnočasových potřeb mívají v nabídce ručníky z mikrovlákna.  Tyto syntetické, semiši podobné ručníky a osušky, se díky své skladnosti, výjimečné savosti a rychlému schnutí hodí především na cesty nebo sport. Pro domácí použití už tak oblíbené jako klasické froté ručníky nejsou.

   Každý nově zakoupený ručník je nutné jednou až dvakrát vyprat před prvním použitím. Nejen, že se tak srazí a utáhnou vlákna, čímž se zabrání jejích následnému párání, ale také se volná vlákna uvolní a spolu s pracím cyklem odstraní. V rámci výrobní procesu pronikají do ručníků prachové částice, přidávají se chemické látky a změkčovadla, to vše musí prostě pryč!

 

Praní:

   Ručníky nikdy neperte s dalším oblečením – zipy a suché zipy by z nich vytahaly vlákna. Před každým praním je zapotřebí ručníky roztřídit dle barvy (černé, barevné, bílé) a tomu přizpůsobit i typ pracího prostředku.

   Při praní kvalitních froté ručníků si můžete dovolit teplotu až 60°C, bambusové ručníky a ručníky z mikrovlákna neperte na více než 40°C. S vyšší teplotou se vlákna zbytečně namáhají a ručník rychleji ztrácí svoji měkkost a hebkost.

TIP: Pokud si nebudete jisti údržbou, vždycky můžete zkontrolovat štítek. Tam je doporučená teplota jasně daná.

 

Prášek, gel, mýdlo?

   Při praní ručníků je vhodnější používat gel, prací míčky nebo mýdla – rozpustí se mnohem lépe než klasický prací prášek a nezanechávají bílé stopy. Důležité je nepřehnat dávkování, méně znamená více! I když jsou ručníky velmi špinavé, nepoužívejte velké množství pracího prostředku. Vyhnete se tak obaleným tuhým vláknům a snížené absorpční schopnosti. Ručníky nikdy nenechávejte dlouho ležet v pračce, jinak by přišly o svoji svěžest.

TIP: Potřebujete ručníky vybělit?  Přidejte do praní 100 ml citronové šťávy, jedlou sodu nebo perkarborát sodný.

 

Aviváž:

.  Vždy vynechávejte aviváž, která je rovněž častým důvodem toho, proč ručníky ztrácejí savost a hebkost. Bílé ručníky navíc mohou kvůli aviváži zašednout či zažloutnout. Místo aviváže vyzkoušejte třeba kvalitní esenciální parfémy do praní, vláknům neublíží, nádherně voní několik týdnů a můžete si vybrat, zda je přidáte do pracího cyklu nebo až při sušení v sušičce.

 

238963387_4131577833621396_6504852305166076401_n

 

Sušení:

   Ideální a nejšetrnější způsob je klasické schnutí na vzduchu. Pokud sušíte přirozeně, pověste ručníky klidně i ven – jen ne na přímé slunce. Sušit by se neměly ani na radiátoru, jinak ztvrdnou. Pokud budete ručníky sušit v sušičce, budou příjemně nadýchané. Mezi praním a sušením je třeba je mírně protřepat. Měkkost ručníků nejdéle zachováte, pokud je budete sušit v sušičce na nízkou až střední teplotu. Pokud máte program přímo na ně, je to ideální řešení, jinak volte program na bavlnu nebo automat. Délku sušení Vám pomůžou zkrátit vlněné koule.

   Na sušení záleží, i když už jsou ručníky „v provozu“. Nenechávejte je jen tak někde povalovat, vždy musí řádně proschnout, jinak zatuchnou a stanou se živnou půdou pro bakterie. 

 

Zápach:

   Někdy perete a perete, přesto ručníky nevoní a nevoní? Spíš naopak? Pomůže několik lžic octa do prvního praní. Nejenže zbaví ručník zápachu, ale i stabilizuje barvu prádla. Teprve pak dejte ručníky znovu prát s troškou pracího prostředku. Používané ručníky by se měly měnit alespoň 1x týdně a to nejen z hygienických důvodů. Nezapomeňte pračku pravidelně čistit a nechat ji naprázdno “vyvařit” od bakterií a usazené špíny.

 

Žehlení:

   Dobrá zpráva, žehlit se nebude! Froté ručníky nikdy nežehlete, protože žehlením zploštíte a polámete vlákna, čímž opět ztratí schopnost absorbovat vodu. Raději ručníky pěkně vytřepte a složte, víc jednoduché to už nebude.

 

Tvrdé ručníky, co teď?

   Tvrdost ručníků může způsobovat i tvrdá voda. Pokud už takové ručníky máte, namočte je přes noc v teplém 30% roztoku kyseliny citronové a pak vyperte obvyklým způsobem. Jako prevenci proti vodnímu kameni do praní přidávejte jedlou sodu a místo aviváže ocet. Nebojte se nepříjemného odéru octa, vyčichne při sušení.

 

   Tak co, pomohli jsme Vám? Už si užíváte svých nových ručníků stejně jako na dovolené? Věříme, že ano, neboť jsme Vám odhalili celé tajemství hebkých ručníků!

 

Cat-Sleeping-Mackerel-Small-Towel-Lying-Green-4910578